Tocăniță de vită cu legume preparată ca-n Bucovina
Rețete tradiționale Suceava, BUCOVINA
In toate retetele autentice din Bucovina se resimt, din plin, influentele celor 11 etnii care au convietuit, de-a lungul timpului, in aceasta legendara regiune istorica a Romaniei. O tocanita din carne frageda de vitel, foarte gustoasa si hranitoare in acelasi timp - care aduce mult a gulas unguresc - se gateste de secole, la sarbatori si nu numai, in zona mandra a Moldovitei.
Reteta:
- Ingrediente: circa 1 kg carne manzat pulpa, o bucata os cu maduva (pentru un plus de savoare), 3 cartofi mai maricei, 2 cepe, 2 morcovi, o felie radacina telina, 3 rosii decojite, 1 ardei gras rosu sau kapia, 4 catei usturoi, jumatate ardei iute (sau unul intreg, dupa gust), sare si piper (dupa gust), 1 lingura cu varf boia ardei dulce, un varf lingurita cimbru uscat, 2 foi dafin, 1 lingurita zahar, patrunjel proaspat tocat, jumatate ceasca smantana grasa (minim 25%), ulei si unt pentru prajit.
- Preparare: intr-o oala de fonta (tuci) se rumeneste pe toate partile pulpa de manzat taiata cuburi potrivite, in ulei fierbinte. Apoi, se scoate carnea si se lasa putin deoparte. In aceeasi oala se caleste, in ulei cu putin unt, ceapa curatata si tocata, alaturi de usturoiul taiat marunt, morcovii rondele, telina si ardeiul rosu in cuburi mici. Dupa ce se calesc bine legumele, se adauga deasupra rosiile cojite tocate si 1 lingurita de zahar, carnea rumenita anterior, osul cu maduva, precum si doua polonice de apa fierbinte, dupa care se lasa tocana sa fiarba inabusit, cu capac, la foc mic. Dupa o ora de fiert, se pun in oala si cartofii curatati taiati cuburi, alaturi de condimente (sare, piper, boia de ardei dulce, foi de dafin, cimbru uscat) si de ardeiul iute taiat fin. Daca trebuie, se mai rastoarna 1-2 cesti de apa fierbinte in oala, apoi se pune capacul deasupra, etanseizat la margini cu o panglica subtire facuta din aluat, lasandu-se oala in cuptor, la foc mic, pentru inca circa 1,5-2 ore. Spre final, se ridica capacul, se inlatura osul care si-a lasat deja gustul, apoi se adauga smantana dulce, lichida, presarandu-se tot atunci si patrunjelul aromat, proaspat tocat. Se mai lasa la cuptor cam 5 minute, la foc potrivit, apoi tocanita de vita cu legume este gata.
- Mod de servire: tocana de vita cu legume se serveste calda, alaturi de o mamaliguta mai vartoasa si un pahar de vin rosu sec.
LINK TOATE REȚETELE >>
Informare: asistenta turistica specializata gratuita Bucovina - mobil infoturism 0741 405498 (info: itinerarii, obiective de interes, harta turistica, programe si circuite in desfasurare, tabere/excursii disponibile, evenimente turistice, traditii etc)
Suport turistic gratuit Bucovina: rezervarile se fac prin contactarea directa a administratorilor/proprietarilor de structuri turistice selectate calitativ din Bucovina
Ati accesat portalul turistic www.BucovinaCazare.ro - daca informatiile pe care le cititi acum va sunt utile, va rugam sa ne recomandati mai departe, dand LIKE si/sau SHARE. Multumim !
CAZARE BUCOVINA - oferte actualizate permanent = tarife stabilite direct de proprietari - tarife mici, fara comision gen BOOKING (fara comision perceput de la turisti sau proprietari) - CLICK AICI >>
Afișați o Recenzie