Biserica "Taierea capului Sf. Ioan Botezatorul" din Arbore, monument UNESCO, al carei ctitor este Luca Arbore, portarul Sucevei, a fost ridicata intre 2 aprilie si 29 august 1502. Alaturi, ctitorul si-a construit curtea boiereasca, astazi disparuta. Biserica este facuta din piatra, caramida fiind folosita numai la bolti. La interior are plan treflat, fiind compartimentata in altar, naos si pronaos. Pronaosul, de forma dreptunghiulara, este ingustat printr-un sistem de arce etajate, formand la partea superioara un patrat, care, prin intermediul pandantivilor, este acoperit cu o calota sferica.
La exterior are aspect de nava alungita, iar intrarea se face pe latura sudica. Un element care se intalneste numai aici si la Reuseni este marea firida de pe latura de vest, realizata prin prelungirea zidurilor de nord si de sud la partea superioara, printr-o bolta semicirculara.
In pronaos, in dreapta intrarii, se afla mormantul ctitorului, peste care acesta a ridicat un baldachin in stil gotic, terminat la partea superioara printr-un arc in acolada, cu o rozeta in mijloc, flancata de stemele familiei. In nisa din interiorul baldachinului a fost pictat al doilea tablou votiv al ctitorului alaturi de sotie si doi copii. Celalalt tablou votiv, reprezentandu-i pe ctitor, pe sotia Iuliana si cei cinci copii inchinand biserica, este pictat in naos.
Pictura interioara a fost realizata imediat dupa terminarea construirii bisericii, intre 1503-1504, deteriorata in timpul campaniei lui Soliman Magnificul din 1538 si refacuta ulterior. Impresionante sunt scena Cavalcada imparatului Constantin cel Mare, scena cu un pronuntat caracter antiotoman, care mai apare numai la Patrauti, si portretul Sfintei Marina, de pe peretele de sud al pronaosului.
Pictura exterioara, realizata in 1541 de Dragos zugravul, este puternic deteriorata. Se remarca firida de pe peretele de vest, bine conservata, care contine scene interesante pentru maniera noua de abordare, intre care cele cu Sf. Gheorghe sau Sf. Parascheva.
LINK OBIECTIVE TURISTICE BUCOVINA >>
Informare: asistenta turistica specializata gratuita Bucovina - mobil infoturism 0741 405498 (info: itinerarii, obiective de interes, harta turistica, programe si circuite in desfasurare, tabere/excursii disponibile, evenimente turistice, traditii etc)
Suport turistic gratuit Bucovina: rezervarile se fac prin contactarea directa a administratorilor/proprietarilor de structuri turistice selectate calitativ din Bucovina
Ati accesat portalul turistic www.BucovinaCazare.ro - daca informatiile pe care le cititi acum va sunt utile, va rugam sa ne recomandati mai departe, dand LIKE si/sau SHARE. Multumim !
CAZARE BUCOVINA - oferte actualizate permanent = tarife stabilite direct de proprietari - tarife mici, fara comision gen BOOKING (fara comision perceput de la turisti sau proprietari) - CLICK AICI >>
Portalul folosește cookies, pentru o bună experiență a utilizatorilor - detalii. Continuarea accesării portalului reprezintă acordul implicit - Accept
Afișați o Recenzie